AKTİF GENÇLİK KULÜBÜ TARAFINDAN "AFET VE ACİL DURUMLARDA KİMYASAL BİYOLOJİK RADYOLOJİK NÜKLEER (KBRN) OLAYLAR" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Danışmanlığını Öğr. Gör Etem HIZALER'in, Başkanlığını ve yönetim kurulunu Yüksekokulumuz öğrencilerinin oluşturduğu Üniversitemiz Aktif Gençlik Kulübü tarafından ‘Afet ve Acil Durumlarda Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) Olaylar’ ile ilgili konferans düzenlendi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Derviş Boztosun, Yüksekokul Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Ali Kaplan, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Afet ve Acil Durum Yönetim Uzm. Mehmet Eskitaş ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Derviş Boztosun, “KBRN’nin dünyada güncelliğini korumakla beraber her geçen gün bu konunun bilinmesi, bu tür olaylara karşı davranışsal refleksler oluşturulması ve toplumun her kesimi tarafından biliniyor olması önem arz etmektedir. 2. Dünya Savaşında nükleer silahların kullanılmasıyla büyük sivil kayıpların verildiği ve hedef kitlenin değişerek askeri unsurlardan sivil unsurlara kaydığı görülmüştür. Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan çatışmalarla birlikte kimyasal silahların sık sık gündeme gelmesi KBRN konusunun önemini artıran bir başka olgu olmuştur. Şuan ülkemizin kuzeyinde yaşananlar yine bu konunun ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatmaktadır. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek, hatta gelişmelere öncülük yapmak, bu alanda en ön sıralarda görev yapacak olan siz gençlerin görevidir” diye konuştu.

Rektör Yardımcımızın açış konuşmasının ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Afet ve Acil Durum Yönetim Uzm. Mehmet Eskitaş, afet ve acil durumlarda kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olayların ne olduğunu ve bu tür olaylarda neler yapılması gerektiğini anlattı. Bu konuda dünyadan örnekler de veren Uzm. Mehmet Eskitaş, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olaylarda toplum bilincinin son derece önemli olduğunu söyledi.

17 Mayıs 2022 Salı