×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
İlk ve Acil Yardım Programı
İlk ve Acil Yardım Programı

Kuruluş

İncesu Ayşe ve Saffet ARSLAN Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Kayseri Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. İncesu Ayşe ve Saffet ARSLAN Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan İlk ve Acil Yardım Programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
Misyon
Ülkemizde sağlık hizmetlerini geliştirmek, toplumun yaşam kalitesini artırmak, yenilikçi ve gelişime açık, insan odaklı hizmet anlayışı ile ahlaki değerleri yaşatan; etik ilkelere önem veren ve liderlik özelliğine sahip Ulusal ve Uluslararası düzeyde hizmet sunan nitelikli profesyonel Acil Tıp Teknikerleri yetiştirmektir.
Vizyon
Acil Sağlık Hizmetlerinde kalifiye personel yetiştiren ülke genelinde öncü program olmak.
Program Amaç/Hedef ve Performans Göstergeleri
Amaç 1. Acil Sağlık Hizmetlerinin rol ve işlevlerini yerine getirmek için yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek değişim ve gelişimleri izleyebilecek, güncel kanıta dayalı bilgi, beceri ve davranışlara sahip olacak.
  • PG1. Mezunların %75’i Acil Sağlık Hizmetlerinin gereksinimlerini karşılamak için gerekli güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.
  • PG2. Mezunların %3’i en az bir bilimsel faaliyete (kongre, sempozyum, kurs, sertifika vb.) katılır.
  • PG3. Mezunların %5’i kişisel gelişimlerini destekleyecek eğitim faaliyetlerine (ön lisans, lisans, vb.) katılır.
  • PG4. Mezunların %5’i mesleki dernek ve örgütlere üye olur.
  • PG5. Mezunların %70’inin yaşam boyu öğrenme eğilimleri yüksek düzeydedir.
Amaç 2. Birey, aile ve toplumun hastane öncesi sağlık hizmetleri gereksinimlerini, bütüncül yaklaşımla mesleğinin gereği doğrultusunda bilişim ve sağlık teknolojilerini kullanarak karşılayacak.
  • PG1. Mezunların %80’i Acil Sağlık Hizmetleri uygulamalarında güncel kılavuzları ve algoritmaları kullanır.
  • PG2. Mezunların %80’i bilişim ve sağlık teknolojilerini kullanır.
Amaç 3. Görev, yetki ve sorumluluklarını mesleki değerler ve etik ilkeler doğrultusunda yürüterek acil sağlık hizmetleri alanında eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol alacak.
  • PG1. Mezunların %80’i çalıştıkları alanlarda görev, yetki ve sorumluluklarını mesleki değerler ve etik ilkeler doğrultusunda yürütür.
  • PG2. Mezunların %20’si en az 3 yıl içinde kamu/özel kurumlarda acil sağlık hizmetleri alanında görevini yapar.
  • PG3. Mezunların %60’i çalıştıkları alanlarda eğitici rolünü kullanır.
Amaç 4. Rol ve işlevlerini disiplinler arası ekiple işbirliği içinde, kişilerarası iletişim ve liderlik becerilerini kullanarak yerine getirecek.
  • PG1. Mezunların %80’i disiplinler arası ekiple çalışırken kişilerarası iletişim becerilerini kullanır.
  • PG2. Mezunların %80’i liderlik becerilerini kullanır.

İlk ve Acil Yardım Programı Anahtar Yetkinlikleri

1) Ana dilde iletişim

2) Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

3) Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler

4) İnsiyatif alma ve girişimcilik

Kazanılan Derece

İlk ve Acil Yardım, Önlisans, İlk ve Acil Yardım Sağlık Teknikeri Derecesi


Program Profili

Eğitim süresi 2 yıl olan İlk ve Acil Yardım Programında, Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Terminoloji, Patofizyoloji gibi temel tıp bilimlerine ait derslerin yanı sıra, genel kültür dersleri de yer almaktadır. Mesleki dersler olarak Temel Mesleki Beceriler, Acil Hasta Bakımı, Temel ve İleri Yaşam Desteği, Ambulans Servis Eğitimi ve Mesleki Uygulama dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Dönem içindeki uygulamalar bölüm başkanlığının onayladığı hastanelerde (Tıp Fakültesi Hastanesi, Şehir Hastanesi, Devlet Hastaneleri, Özel hastaneler) ya da 112 Ambulans servislerinde yapmaktadırlar. Öğrenciler 1. ve 2. dönemde temel İngilizce dersi almaktadırlar. Öğrenciler, 4. Dönemde Deontoloji ve Meslek Etiği dersi almakta ve tıbbi etik ve deontolojik kurallara sıkı sıkıya bağlı, hasta haklarına saygılı her an her şartta verilen görevi yerine getirebilecek ruhsal ve fiziksel yeterliliğe sahip bireyler olarak yetiştirilmektedirler.


Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında İlk ve Acil Yardım Sağlık Teknikeri unvanı ile çalışırlar. Sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar. İstihdam alanları; Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonları, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, Özel Ambulans Hizmetleri vb. birimlerdir. Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) göre İlk ve Acil Yardım Sağlık Teknikeri olarak atanabilmektedirler. Üst Derece Programlarına Geçiş Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler. Ayrıca sağlıkta lisans tamamlama ile lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Program Matriksleri

Program Eğitim Amaçları ile Program Çıktılarının İlişkisi İçin TIKLAYINIZ.

TYYÇ ve Temel Alan Yeterlilikleri ile Program Çıktılarının İlişkisi İçin TIKLAYINIZ.

Eğitim Öğretim Planı ile Program Çıktılarının İlişkisi İçin TIKLAYINIZ.

Eğitim Öğretim Planı ile Program Eğitim Amaçlarının İlişkisi İçin TIKLAYINIZ.



Adres ve İletişim Bilgileri (Program Koordinatörü, Katalog Sorumlusu)
Öğr. Gör. Adeviye ÇOPUR
Kayseri Üniversitesi İncesu Ayşe ve Saffet ARSLAN Sağlık Hizmetleri MYO İncesu/KAYSERİ
E-Posta: adeviyecopur@kayseri.edu.tr