Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı

Kuruluş

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

İncesu Ayşe ve Saffet ARSLAN Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Kayseri Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı, İncesu Ayşe ve Saffet Arslan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kapsamında 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenci alımı için çalışmalarını devam ettirmektedir.

Kazanılan Derece

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon ön lisans programından mezun olan öğrenciler, iki yıllık eğitim ve öğretimleri kapsamında teorik ve uygulamalı dersler ile “Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Teknikeri” unvanı alabileceklerdir.

Program Profili

Eğitim süresi iki yıl olan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programında; Engelli Grupları ve Özel Eğitim, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Anatomi, Fizyoloji, Yabancı Dil (İngilizce), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili , İş Sağlığı ve Güvenliği, Davranış Bilimleri, Zihinsel Engelli ve Otizmli Bireylerin Eğitimi, Fiziksel Engellilerin Rehabilitasyonu, Bireyselleştirilmiş Eğitim ve Geçiş Planlarının Hazırlanması, Temel Bakım İlkeleri, Tıbbı Terminoloji, İşaret Dili, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Uygulamaları, Engelli Hakları ve Bakım Etiği (Sosyal Hizmetler), Görme, İşitme ve Konuşma Engellilerinin Rehabilitasyonu, Temel İlkyardım Bilgisi, Engellilerde Psikomotor Becerileri Geliştirme, Halk Sağlığı, Aile Eğitimi ve İşbirliği, Meslek Etiği, Engellilerde Sosyal Uyum Becerileri, Palyatif Bakım ve Yaşam Boyu Bakım, Beslenme İlkeleri, Psikososyal Rehabilitasyon, İş ve Meşguliyet Terapisi, Çocuk Hakları ve Aile Eğitimi, Evde Bakım Hizmetleri, Bulaşıcı Hastalıklar, Sağlığı Koruma ve Geliştirme dersleri verilmektedir. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle hayat boyu öğrenmeyi esas alacak şekilde mesleki ve teknik gelişimleri desteklenmektedir. Dönem içindeki uygulamalar, gerekli protokoller sağlandıktan sonra; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ya da Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yapılacaktır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Engelli bakım teknikerleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, temel sağlık hizmeti veren tıp merkezleri ve polikliniklerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, özel eğitim merkezlerinde, belediyelerin ilgili alanları, çeşitli kurumların revirlerinde, kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda ve engelli bireylerin evlerinde görev yapabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvuru sonrası Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Özel Eğitim Öğretmenliği, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet lisans eğitimi yapabilmektedirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi İçin TIKLAYINIZ

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Koordinatörü, Katalog Sorumlusu)

Program Koordinatörü ve Katalog Sorumlusu: Öğr. Gör. Dr. Hacer SÖNMEZER ÖCAL